Cum să folosești WordPress – un ghid pentru începători

Cauți o platformă ușor de utilizat, cu opțiuni de personalizare multiple?

WordPress este un platformă populară de gestionare a conținutului folosit de milioane de companii (pe multe dintre acestea le cunoști și tu) pentru a crea site-uri web, bloguri și magazine online.

Desigur, un site care are la bază WordPress poate fi greu de gestionat atunci când sunt necesare funcționalități personalizate, însă gestionarea unui blog sau a unui site de prezentare simplu poate fi un proces destul de ușor chiar și pentru cei “mai puțin tehnici” dintre noi.

Deci, hai să vedem cum poți începe și tu să folosești WordPress pentru a-ți devoltae site-ul web.

Alege un nume de domeniu și un furnizor pentru găzduire

Dacă nu ești familiarizat cu termeni precum domeniu și hosting, îți explicăm pe scurt:

  • domeniul este adresa site-ului tau, adică, spre exemplu, https://www.afacerea-mea.ro și în general conține numele brandului (și așa îți recomandăm și noi);
  • hostingul sau găzduirea reprezintă serviciul cu ajutorul căruia site-ul tău web este accesibil utilizatorilor pe internet. Fișierele site-ului tău sunt stocate într-un spațiu închiriat pe un server.

 

Dacă nu știi ce companie să alegi pentru serviciile de găzduire, un simplu search pe Google te va ajuta să găsești companiile românești care oferă aceste servicii. Mai departe, alege oferta furnizorului care te avantajează și se pretează nevoilor tale.

Instalează WordPress pe domeniu

Majoritatea furnizorilor de servicii de găzduire web oferă un proces rapid de instalare a WordPress-ului, ca să nu fie nevoie să o faci tu manual, și vei găsi opțiunea aceasta în cPanel (adica locul de unde administrezi fișiere și baza de date a site-ului tău, la care vei primi acces dupa ce achizionezi pachetul de hosting).

Dacă întâmpini probleme și ai nevoie de ajutor, ia legatura cu cei de la hosting și roagă-i să te ajute. Cel mai probabil te pot ajuta să rezolvi situațiile cu care nu te descurci.

Alege o temă

Există mii de teme dezvoltate special pentru WordPress din care să alegi, atât gratuite cât și contra cost. Alege o temă care să se potrivească afacerii tale.

Majoritatea temelor vin cu multe opțiuni de personalizare, lucru care permite editarea în funcție de nevoile brandul tău.

Ai grijă, însă, de unde descarci temele – există site-uri cu teme piratate care te pot expune anumitor riscuri pe care ar fi mai bine să le eviți. Alege mereu o sursă de încredere precum ThemeForest sau Envato.

După ce ai ales tema potrivită, o poți instala foarte ușor din interfața WordPress, în partea stângă, accesând Aspect > Teme. Apasă pe Încarcă tema, adauga arhiva .zip pe care ai downloadat-o de pe site-ul furnizorului și apoi apasă pe Instalează > Activează.

Acum, noua ta tema este activa.

Adaugă conținut

Odată ce ai terminat de instalat și confirgurat tema pe care ai ales-o, e momentul să începi să adaugi conținutul  – adică textele și imaginile pe care le-ai selectat pentru paginile din site.

Scrie-ți textele din timp și asigură-te că populezi paginile cu informații relevante business-ului și serviciilor/produselor pe care le oferi. Nu ar strica să faci și puțin research, ca să vezi ce caută oamenii și ce fel de conținut crează competitorii tăi.

Când ești mulțumit cu modul în care arată pagina pe care o editezi, apasă pe Publică și gata, pagina ta este live. Repetă același lucru pentru toate paginile din site-ul tău.

Odată ce ai terminat de adaugat toate paginile pe care le dorești în site, mergi in intefața principală și alege Aspect > Meniuri. Aici va trebui să creezi meniul site-ului tău, adaugând paginile pe care tocmai le-ai creat.

 Tot în Aspect, dar de data aceasta în Piese, vei găsi de cele mai multe ori și elementele din footer. Dacă nu găsești aici informațiile din footer-ul site-ului, cel mai probabil se regăsesc în altă parte și le poți găsi citind documentația temei sau contactând departamentul de suport.

Felicitări, acum ai un site WordPress complet funcțional!

Concluzie

WordPress este o platformă ușor de utilizat, care facilitează crearea unui site web, blog sau magazin online pentru începători. Sperăm că ghidul nostru ți-a venit în ajutor și esti încrezător să începi și tu să-ți construiești site-ul chiar astăzi.

Mult succes și.. distracție plăcută!

Dornic să începi?

Share, ca să ajungă informația la cât mai multe persoane!

Facebook
LinkedIn

Articole recente

Categorii